fredag 1 augusti 2008

Letar berg. Område Boda

Hade ringat in några höjdkurvor på kartan och då ingen ville klättra med mig, så åkte jag ut och letade berg.
Trodde vägarna skulle vara bättre (asfalterade) vilket blev en positiv överraskning. Mitt fordon för dagen var nämligen min gamla offroad-motorcykel. Kom på mig flera gånger att susa förbi klipporna och fick vända.

Resultatet då...
Besökte eller såg åtminstone på håll en handfull potentiella områden.

Ovan bild visar Vadälven vid Rinnfors.
Klätterpotential 2 av 5. Om man börjar ovanifrån och firar sig ned, så kanske man kan få några lätta leder på vertikal klippa i 10-15 meter. Ingen höjdare.

Renstadssnipan som det görs reklam för vid riksväg 61 verkade på håll inte särskilt upphetsande. Om någon ändå knallar upp till utkiksplatsen, så kan de väl meddela om det finns någon vertikal vägg på vägen?

Stockdrågen, Mörkerud, Hästskoberget, Kvarnberget, Ringstadberget törs jag stryka från listan över potentiella klätterberg.

Huvudmålet för resan och det ställe med mest imponerande höjdkurvor var Valfjället. Ej att förväxla med http://www.valfjallet.se/

Tyckte inte det såg så häftigt ut på håll, men jag bestämde mig ändå för att forcera kalhygget och gå upp genom röset till instegen. Det var bättre när man kom nära.
Klätterpotential: 3½ av 5


Utsikten är från insteget, så det är lite stigning innan man är framme (svettigt i mc-kläder).
På andra sidan sjön tror jag att 61:an går. I dalen mellan Högboda och Arvika kommun-gränsen (bro över järnväg och lite vatten), så tror jag man kan se denna klippa. Istället för att försöka köra om långtradare i uppförsbacken från Karlstad till Arvika, så speja åt höger.

Det fanns en del linjer. Lite sprickor, lite löst, lite hyllor, en hel del svårsäkrat vid första anblick. Roligaste lederna hade nog blivit om man bultade upp de få tak och överhäng som fanns.

Det jag är ute efter är ett komplement till Deje-klippan , så att Karlstadklättrare inte ska behöva åka ända upp till Arvika för kvalitativ klättring.

Jagar vidare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gammal tråd, ville bara meddela att rinnforsbranten är betydligt högre vertikalt än 10-15 meter. Jag bor inte långt därifrån och uppskattar den vertikala höjden till mellan 30-50 meter.

Sören sa...

hej anonym

den brant som inspekterades var den intill vägen på "ovansidan". En tydlig stig ledde fram till något som kunde tolkas som en utkiksplats. Därifrån kunde man titta ut över branten ner mot skogen och sjön/tjärnet. Det parti jag såg hade endast 10-15 meter vertikal klippvägg, men kanske finns annat i närområdet. Har du mer information om klippväggar eller stenblock i närområdet så skriv gärna några rader om detta till soren.danielsson snabel-a gmail.com
Vore intressant att höra om valfjället har haft besök av klättrare eller ej. Också intressant att veta vem som är markägare för respektive ställe.