tisdag 19 augusti 2008

Bore är felprogrammerad

I maj köpte SMHI nya superdatorn Bore som kan göra 6 ggr fler beräkningar än sin föregångare. Alla superdatorer är egentligen sammankopplingar av flera datorer eller processorer för att få snabba beräkningshastigheter.
Nördsiffror: Bore består av 140 beräkningsservrar som har två Intel Xeon-processorer vardera. Varje processor har i sin tur 4 processorkärnor. Det ger totalt 1120 beräkningskärnor och den har till detta 2240 Gb primärminne. 12,5 teraflop = 12,5 biljoner flyttalsoperationer per sekund.

Wow säger alla datatöntar, men vad betyder detta för gemene man?
Jo, detta gör att SMHI och NSC (nationellt superdatorcentrum) kan göra 2 saker.
1. spela counter strike i full upplösning utan att det hackar.
2. göra betydligt bättre väderprognoser då de kan göra 6ggr fler beräkningar på samma tid som innan.

För ny teknik förklarade Lars Häggmark, meteorolog på SMHI, följande:

– Även inom ett litet geografiskt område kan vädrets utveckling skilja sig rejält. Nu kan meteorologerna ge en mer rättvisande bild av sådana lokala variationer.

– Man kan exempelvis beskriva temperaturen bättre genom att ta hänsyn till sjöar och vikar. Även vindarna kan beskrivas bättre genom att ta hänsyn till underlaget.

- Bore ska användas för att beräkna vädret de närmaste två dygnen. Prognoserna kan dessutom bli mer träffsäkra än i dag eftersom SMHI får möjlighet att använda mer avancerade beräkningsmodeller.

Jag hoppas för SMHI trovärdighets skull att denna monstermaskin ännu inte tagits i drift. Tillbaks till ritbänken med er för simulering, programmering och omkonfigurering så att vi får en prognos vi kan lita på.

Idag litar jag endast på denna högst lokala väderprognos. Den har aldrig svikit. Den bör dock uppgraderas för att omfatta långtidsprognoserna.


2 kommentarer:

Moa sa...

Haha, vilken underbar sten-prognos! vart hittade du den? //moa

Sören D sa...

det är en bild som cirkulerat internet ganska länge. kom att tänka på den och hur betydligt säkrare prognoser den ställer än smhi.

hittade den genom att söka bilder på google och sökbegreppet
weather forecast stone