måndag 7 juni 2010

Värmlands finaste problem?

Östanås ligger inte långt ifrån Selma Lagerlöfs Mårbacka naturskönt strax utanför Sunne mitt i Värmland. I klätterkretsar känt för lite isklättring och får sporadiskt besök av Karlstadklättrare på vinterhalvåret. Jag var där i vintras och spanade in isen. Imponerade inte så mycket. Desto fränare verkade den trad, sport och boulder stället har potential till.
Sportlederna skulle i så fall bjuda på 10-18(?) meter höga leder, ofta överhängande och aviga grepp som sluttar åt olika håll. Ganska intressant och rolig klättring tror jag. Stephan kanske lyckas övertala Karlstad klätterklubb att åka dit med bult och batteri-pickadollen. Återkommer om det.

Det jag varit där för vid några tillfällen är bouldering.
Problem som "Joker", "Lilla Joker" och "Ta i och gå förbi" är skapade av mig och Jonas. Faktiskt ganska fina uppvärmningsproblem.
Mitt huvuduppdrag är ändå den linje jag fann i vintras.

En 45grader överhängande spetsig arete sticker ut som en knivspets ut över kalhygget. Så estetisk, så på min gräns, såna fina rörelser. Det är inte ofta man hittar sådana oklättrade pärlor.
Uppskattar graden till nånstans kring 7a-7b. Speciellt efter att jag råkade bryta bort en bit på kruxgreppet till det sämre.
Har gjort alla sekvenser, men inte länkat eländet. Klarar kruxet en gång på 15, så känns surt när jag för första gången gör kruxet och därefter halkar av slutsteget. Skyller på varm klippa och lovar att återkomma.


5 kommentarer:

Petter sa...

Deppig filmavslutning.. men sjukt fint problem du hittat!

Anonym sa...

Sätt den imorn !

Sören sa...

@petter: lovar ett lyckligt slut på nästa film. tänk tårar osv

@martin: ok.

David Sjöquist är hemma från amerikat och han och Stephan var där och klämde i söndags. Vet inte om de fick till den, men...
Potential till mer roligt där uppe.

Anonym sa...

äh, hoppas dom hade vett nog att lämna fa n till dig .

men det är väl självklart egentligen .

Mega luck to you mr !
och ska bli kul att klättra sen .
/m

Sören sa...

@martin: hittade ett roligt mantlingsproblem sist + att jag funderat och putsat på några ytterligare linjer.
Vi kanske ska ha var sin festival i sommar?
Sunne-yran kan min heta och din Grytkryp deluxe?
Min sammanfallar nog på midsommar då jag tänkte dra ihop till kalas.