tisdag 30 september 2008

hemsedal pre-powder

Robin körde sina mest brunstiga lockrop under hela förra veckan.
yr.no uppmanade medborgarna att spika brädlappar för fönstren, för nu skulle en ny storm värd ett namn svepa in över landet. Jag och Henric ignorerade de tunga grå regnmolnen och begav oss västerut med gps i framrutan och Volbeat i högtalarna.

Målet var att klättra "kommersiellt gjenombrudd" (9 replängder mix 5-) på Kolsrudsflaget och sportklättra i Gol om vädret var med oss. Att dricka pilsner och whiskey i fjällstugan med gott sällskap om vädret var mot oss. Vädret var inte bara bra... Det var riktigt bra.

"Kommersiellt gjenombrudd" var inget att bli upphetsad över. "Flåklypa grand prix" för två år sen var mycket finare. Dock kul att vara ute på tur. Nästa gång blir det något mer upphetsande och mer vertikalt än detta väldiga sva-berg. Tog oss 6 timmar upp och ner. Lugnt tempo och mer utsikt och fika än snabb klättring. Som det ska vara?


På kvällen gjorde undertecknad den stora blundern att trycka i sig en chipspåse, en ostbågspåse, en burk salsa-dip, ett glas whiskey och 3 öl INNAN värdarna bjöd på delikat renskavsgryta. Jag fick världens sockerchock och försvann i paltkoma i flera timmar. Sov sedan som en klubbad säl till gryningen.

Söndagen bjöd på sportklättring i Gol (Hallingdalen). Området heter Natten och är bara ett av många i närområdet. Här finns fin klättring i alla grader. Toppenförare finns i boken "klatreperler" från 2008.
Bult-etiken här verkar vara att man ska bulta så mycket det går. En del linjer gick att tradklättra, men likväl fanns bultar ditsatta. Då har man förvisso möjligheten att göra både och men att göra sweizerost av hela berget? Man blir dessutom extra fundersam på underhållet när man märker att ombultningar sker för nära tidigare borrhål osv.

Höjdpunkten på dagen var när jag lyckades onsighta min finaste 7- hittills. "Brunosteggen" heter leden och föraren beskriver den som "en klassiker i dalen". Stora grepp hela vägen, men överhänget gör att pumpen kommer krypande allt eftersom. 2 av 9 bultar var dessutom lösa vilket självklart påverkade mitt klena ledpsyke. Bra övning att bita ihop och gå förbi, men nästa gång ska inte skiftnyckeln ligga kvar i ryggsäcken.

Åkte hem med leenden på våra läppar efter en superfin helg. Leenden som blev ännu bredare när vi korsade gränsen till Sverige på bredställ. Regummerade tyska kvalitetsdäck, jorå.

Natten till måndag fick Hemsedal nysnö på 1500möh. Nästa besök för klippklättring blir nog framåt vårkanten, men hoppas på ett eller flera isklätteräventyr under vintern.

Robin & Sigrid: Tack för besöket. Jätteroligt! Glöm inte bort att hojta till när ni får nästa puder-dump. Vi är aldrig längre bort än 5 timmar och självklart smugglar vi med öl och tobak.

Inga kommentarer: