onsdag 27 januari 2010

Hittat till isen vid Östanås

Letade mig till Östanås under helgen. Inventerades som en del i "inventera-alla-klippor-i-värmland-projektet".

Ligger strax utanför Sunne i riktning mot Selma Lagerlöfs Mårbacka. Om man kommer från Sunnehållet så speja åt vänster i samma stund du passerar Östanås-skylten och du ser klippan och isen bland träden bortanför åkerlapparna. Förare kommer skapas på Sverigeföraren vid tillfälle.

Stället verkar uppdelat på två sektioner av is. Se bilder.
Betyg: 3/5 (värmlandsmått räknat)
Pelaren har fått besök nyligen. Vertikal och uppskattningsvis 10-12 meter hög?
Det större fältet har gissningsvis 30 meters höjd. Dock i platåer. Större, men inte lika spektakulär som pelaren. Kanske finns mer is länger till vänster vid klippan, men hann inte inspektera.
Passade även på att kika på bergets övriga potential.

Traditionellt. Betyg: 3/5
Vertikalt till överhängande 6-15 meter(?) högt. Återfinns till höger om stora isfältet. Några linjer ser ut att bjuda på en del roligt. Framförallt vissa överhängande partier som faktiskt kändes dominerande.
Fann ett överhängande sprickigt parti som kändes välsäkrat och lagom för mig att bita i. se bild.
Boulder:
Det som gjorde mig glad resten av dagen var de block som fanns längst till höger vid klippan. Här fann jag direkt ett superfint projekt och några brutala testpieces. Betyget hålls nere pga bristen på fler stenar och de ibland taskiga landningarna. Dock kan flera problem etableras på själva klippan.
Betyg: 4/5Observera min 80-liters ryggsäck som storleksreferens. Intressant lutning på taket åtminstone!


Granit mer slopad än fontan själv. Man börjar helt inne i hålet där man förmodligen kan etablera sig genom att simulera en tving. Skulle vilja se den styrkeman/kvinna som klarar ta sig uppför den kraftigt överhängande slopern som är helt slät förutom några grunda rundade sprickor.


nästa besök ska jag prova denna superfina linje. Sticker ut som en knivspets och har kanske 3 meters höjd längst ut. Kan bli hur bra som helst.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Snygg prow!! Bra fyndat!

Anonym sa...

Kul ,

hänger gärna med dit nån gång om jag får !

/ M

Sören sa...

alla är såklart välkomna.
har bara ett önskemål och det är att du låter mig hänga på knivspetsen först. blev typ kär.
spak-blocket kan komma till användning också!

Anonym sa...

Det var nog spåren efter mig och damen som fanns kvar på pelaren. Isen i Östanås är i dålig form mot vad den kan vara vissa år.
/Mattias

Sören sa...

@mattias: misstänkte att det var ni. hojta till om ni har vägarna förbi där eller något annat isfält framöver. Jag blir gärna med.